Kahjur või kahjurid on organismid, kes oma elutegevusega kahjustavad inimese kasvatatavaid kultuure, kasulikke loomi, toitu või toidu tootmisprotsessi ning inimese loodud ja hallatavaid rajatisi (näiteks maju ja nende sisustust) ja materjale. Kitsamas tähenduses mõistetakse kahjurite all loomkahjureid (kahjureid, kes on loomad). Kahjurid, kes söövad (kahjustavad) taimi, on taimekahjurid.
Kahjuriteks võivad olla väga erinevad organismirühmad, neist tavalisemad on närilised – hiired, rotid. Samuti ka putukad nagu prussakad, sipelgad, herilased, kuid nende hulka kuuluvad ka mitmed limused, ämblikulaadsed, nematoodid (ümarussid), vetikad ja seened. Et mingit organismi kahjuriks lugeda, peab tema tekitatud kahju ületama kahjustusläve.
Monitooring
Pakume regulaarset kahjurite ennetusprogrammi. Selle käigus kahjuritõrje ekspert külastab nt. kord kuus kliendi objekti veendumaks kahjurite olemasolus või puudumises.
Selline teenus on hädavajalik toidu käitlemisega seotud ettevõtetele (nt. toidulaod, toidutootjad, kauplused ning söögikohad) ning ettevõtetele, kellel on hügieeninõuded väga kõrged. Selline teenus pakub kindlustunnet tellijale. Kui soovite täpsemat infot selle teenuse kohta, siis palume võta ühendust kasutades kontaktivormi või meile helistades.
Putukate tõrje
Desinsektsioon (prussakalised, sipelgad, kirp, herilased, lutikad, mitmesugused liblikalised) viiakse läbi kasutades kaasaegseid insektitsiide, preparaate, mille kasutamisel ei ole vaja lahkuda objektilt desinsektsiooni ajal ega ka pärast seda. Kaasaegne kahjuritõrje tähendab seda, et tootmis- või müügitegevust ei ole tõrjetööde ajaks vaja peatada. Preparaadid ja tõrjevahendid ei ohusta lemmikloomade ning inimeste tervist.
Näriliste tõrje
Deratisatsioon on näriliste tõrje. Sihtorganismideks on enamasti rändrott, kodurott, hiir või põldhiir harvemini ka mügri.
Desinfitseerimine
Desinfektsioon on nakkusohtlike viiruste või patogeensete bakterite ja mikroorganismide tegevuse peatamine. Desinfitseerimisvahendi toimespekter on järgmine:
bakteritsiidne (hävitab ka salmonella- ja listeeriabakterid); fungitsiidne; viiruseid inaktiveeriv (sh HBV, HIV, HCV ümbrisega viirused). Tuberkulotsiidne; mükobakteritsiidne; polümaviiruse ja rotaviiruse vastane.
Covid tüvel on edasi levimine desinfektandiga töödeldud pindadelt olulisel määral nõrgestatud. Gripiviirus H5N1selle töötluse puhul alkoholile vastupidavatelt pindadelt edasi ei suuda levida. Viiakse läbi kvaliteetsete või sertifitseeritud ainete abil, mis takistavad erinevate ohtlike nakkushaiguste (hepatiit, gripp, salmonelloos, B-viirushepatiit) levikut. Salmonelloosi tekitajaks on Salmonella bakter, millel on erinevatel andmetel üle 2500 serotüübi. Kõige sagedamini põhjustab haigestumist serotüüp Salmonella enteritidis.